Енергетичний дайджест вересня

Команда Marshaller Group підготувала для вас огляд основних подій вересня у енергетичному секторі.

Головне:

  1.              09.09.2021 року ВРУ прийнято за основу Проєкт Закону України (№5464) «Про внесення змін до Закону України “Про альтернативні види палива” щодо розвитку виробництва біометану», метою якого є забезпечення можливості верифікації очищеного біогазу (біометану), фізико-технічні характеристики якого мають відповідати вимогам нормативно-правових актів на природний газ, видачі гарантії походження на обсяг такого газу, формування реєстру біометану.

Проектом Закону передбачено запровадження механізму розвитку ринку біометану, який спрямований на використання можливостей української ГТС, яка пов’язана з ГТС європейських країн, і, в довгостроковій перспективі, фізичний або віртуальний експорт біометану на ринки країни Європейського Союзу, може покращити економічну привабливість виробництва біометану в Україні. Розробка українського реєстру виробництва і використання біометану та співпраця з подібними реєстрами країн Європейського Союзу є потенційною можливістю продажу біометану іншим країнам з обміном гарантій (сертифікатів) його походження.

  • 20.08.2021 року набрав чинності ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення процедури приєднання до електричних мереж» (№1657IX).

Законом на території регіонів України (областей, м. Києва, м. Севастополя), на яких установлений «червоний» рівень епідемічної небезпеки поширення коронавірусної хвороби (COVID-19), на період дії «червоного» рівня епідемічної небезпеки та протягом 30 днів з дня його скасування забороняється припинення/зупинення надання житлово-комунальних послуг громадянам України у разі їх неоплати або оплати не в повному обсязі.

Важливе:

  1.          08.09.2021 року а засіданні Уряду затверджено Методику визначення заборгованості з різниці в тарифах. Документ був розроблений на виконання Закону щодо врегулювання боргів за спожиті енергоносії підприємств тепло-, водопостачання та водовідведення.

Затверджена Методика передбачає механізм розрахунку підприємствами різниці в тарифах у розрізі категорій споживачів (населення та бюджетні установи), зокрема, передбачає положення щодо:

  • розрахунку фактичних нарахувань за теплову енергію та комунальні послуги;
  • розрахунку фактичних витрат на теплову енергію та комунальні послуги;
  • обмеження в частині величини втрат теплової енергії та води в мережах, що обліковуються на підприємствах, при розрахунку різниці в тарифах .

Відповідно до Методики, розрахунки різниці в тарифах будуть подаватися суб’єктами господарювання до територіальної комісії з питань узгодження заборгованості з різниці в тарифах, положення про яку було затверджено на засіданні Уряду 01 вересня 2021 року.

Робота територіальних комісій має бути проведена найближчим часом, адже суми, які будуть визначені комісіями, ляжуть в основу законопроекту щодо внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік», розгляд якого заплановано на вересень. Повноваження зі встановлення тарифів на тепло у новому опалювальному сезоні надано органам місцевого самоврядування.

https://www.kmu.gov.ua/news/uryad-zatverdiv-metodiku-viznachennya-zaborgovanosti-z-riznici-v-tarifah

Судова практика

  1. 13.08.2021 року ВС у складі колегії суддів КАС у справі № 280/62/20 наголошує, що Ліцензійні умови передбачають вимоги до провадження господарської діяльності з розподілу природного газу з дотриманням вимог ЗУ «Про ринок природного газу», чинних Кодексу газорозподільних систем, інших нормативно-правових актів, державних будівельних норм та нормативних документів  у сфері нафтогазового комплексу.

У своєму рішенні Верховний Суд  вказав, що ЗУ «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» не є спеціальним нормативно-правовим актом у сфері нафтогазового комплексу.

Аналогічний висновок міститься, зокрема, у постановах Верховного Суду від 11 березня 2021 року у справі № 640/20494/19, від 26 травня 2021 року у справі № 824/266/20-а та від 28 липня 2021 року у справі № 380/744/20.

https://reyestr.court.gov.ua/Review/98987916